Znajdź nieruchomość w Hiszpanii
Znajdź nieruchomość w Hiszpanii
Smaki Hiszpanii
Hiszpańska kuchnia składa się przede wszystkim ze skarbów śródziemnomorskich. Jest bogata w ryby i owoce morza. Z dóbr lądowych Hiszpanie również czerpią pełnymi garściami. Istotne miejsce w latynoskiej kuchni zajmują warzywa, a w szczególności pomidory. To z nich rodzi się słynne gazpacho, andaluzyjski chłodnik.
Zupa zazwyczaj podawana jest z surowymi warzywami i dodatkami w postaci okruchów chleba czy orzechów. Obok gazpacho, drugą sztandarową potrawą Hiszpanii jest paella, pochodząca z Walencji. To jednogarnkowe danie opiera się przede wszystkim na ryżu i szafranie.
Dodawany jest także groch, gorczyca, pomidory , fasola i mięsne dodatki z królika czy drobiu. A na koniec można wzbogacić paellę owocami morza. Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo sycące. Mięsa również zajmują ważne miejsce w latynoskiej kuchni.
Charakterystyczne dla tego kraju są podsuszane wędliny, jak szynka Iberico czy Serrano. A równie popularna w Hiszpanii, jak i na całym świecie jest pikantna kiełbasa Chorizo. Wyrabia się ją z wieprzowiny, a dzięki papryce ma charakterystyczny mocny zapach. Na hiszpańskie stoły często też trafia jagnięcina i mięso z królika, u nas zdecydowanie rzadziej jadane.
Przystawki – bez nich nie istnieje latynoskie menu. Tapas, inaczej wieczko, pokrywka. To niewielkie zakąski zazwyczaj podawane do słynnych win hiszpańskich. Mieszkańcy Andaluzji podając trunki zakrywali szklanki kawałkiem szynki lub kiełbasy, aby odgonić natarczywe owady. Stopniowo wędlinę zamieniano na kanapki z serem czy oliwkami. Do Tapas należy również oreja, czyli smażone ucho wołowe lub wieprzowe oraz patatas bravas (ziemniaki smażone w głębokim oleju).
Czym popijamy te wszystkie wiktuały z południa? Oczywiście wybornym czerwonym winem. Najbardziej znane jest to z regionu La Rioja. Trunek ma żywą barwę i świeży przenikliwy aromat. Oprócz wina pija się także słynną sangrię – napój na bazie czerwonego wina i pokrojonych owoców, jak również Sidrę, musujący jabłecznik z Asturii.
Hiszpanie piją też sporo piwa. Tutaj jest ono jasne, przyjemne w smaku i zawsze bardzo schłodzone.
Latynosi dużo czasu spędzają poza domem, dlatego przeważnie jadają w lokalach. Jedzenie śniadań w barach i restauracjach na stałe wpisało się do narodowej tradycji. A dania śniadaniowe zazwyczaj podawane są na słodko. Najbardziej znanym deserem są churros. To paluszki wykonane z ciasta, smaży się je w dużej ilości oleju, ewentualnie można przyrządzić je na słynnej hiszpańskiej oliwie.
Często podawane są z gorącą czekoladą lub jako dodatek do popołudniowej kawy. Równie popularny jest flan, gęsty pudding z mleka, śmietany i dodatków owocowych. Deser piecze się w wysokiej temperaturze, a następnie odstawia na całą noc do lodówki.
Można byłoby długo jeszcze wymieniać smakołyki z południa, ale najlepiej osobiście je wszystkie spróbować. Smacznego!
Carisma Nieruchomości w Hiszpanii:
Sopot:
+48 58 621 00 31Costa Blanca Calpe:
+34 966 444 435Costa Blanca Calpe:
+34 966 444 435Costa Blanca Torrevieja:
+34 678 347 321Costa del Sol Marbella:
+34 966 444 435