Znajdź nieruchomość w Hiszpanii
Znajdź nieruchomość w Hiszpanii
data publikacji: 11.01.2017
Lokal kilkakrotnie został laureatem prestiżowego i konkursu The World’s 50 Best Restaurants od 2002r przyznającego nagrody w branży gastronomicznej, w 2013 i 2015 r, uplasował się na pierwszej pozycji a w roku 2016 znalazł się na 2 miejscu rankingu.
Historia El Celler sięga roku 1986, kiedy to miejsce zostało stworzone przez trójkę braci Roca.
Poszczególne części restauracji podlegają innemu członkowi tego rodzinnego teamu, Jordi Roca jest cukiernikiem, Josep jest ekspertem winnicy, natomiast Joan szefuje w kuchni.
Specjalizująca się w eksperymentalnej odmianie kuchni hiszpańskiej restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin.
Lokal wielokrotnie wyróżniano między innymi za różnorodność metod gotowania, szczególnie pobudzające zmysły dania które również są prawdziwymi dziełami sztuki. Bracia między innymi tym że niektóre dania i desery przygotowują w oparciu o perfumy m.in. Calvina Kleina, Caroliny Herrery, Lancôme czy Bvlgari.
Cena kolacji w El Celler de Can Roca to koszt od 150 € w górę, jeżeli chcemy aby zostało podane specjalnie dobrane wino do posiłku, który wybraliśmy musimy dopłacić kolejne 90€.
The World’s 50 Best Restaurants - nagroda branży gastronomicznej uznawana w niektórych kręgach za bardziej prestiżową niż słynne gwiazdki Michelin. Przyznaje ją od 2002 roku magazyn kulinarny "Restaurant", na bazie ankiety sporządzanej przez smakoszy, restauratorów, szefów kuchni i krytyków kulinarnych, w sumie blisko 1000 członków akademii z całego globu. Zgromadzenie na zasadzie konkursu wyłania 50 najlepszych, według jury, restauracji świata.
W roku 2016 w pierwszej dziesiątce laureatów znalazły się aż trzy restauracje położone na terenie Hiszpanii.
Na drugiej pozycji, wspomniana wyżej, El Celler de Can Roca, Girona. Szef kuchni Jordi Roca.
Na siódmym miejscu, Mugarit w San Sebastian, reprezentująca styl kuchni hiszpańskiej określanej przez krytyków jako odłam eksperymentalny, techniczno-emocjonalny, koszt menu degustacyjnego to kwota od 204€. Szef kuchni Andoni Luis Aduriz.
Na dziesiątej pozycji, leżąca u stóp góry Antoboto, restauracja Asador Etxebarri z AXPE menu degustacyjne od 140€. Genialne smaki potraw wydobywane są tutaj przez zastosowanie różnych rodzajów drewna i metod grillowania. Szef kuchni Victor Arguinzoniz.
fot. www.thewords50best.com
wróć do listy aktualności
Carisma Nieruchomości w Hiszpanii:
Sopot:
+48 58 621 00 31Costa Blanca Calpe:
+34 966 444 435Costa Blanca Calpe:
+34 966 444 435Costa Blanca Torrevieja:
+34 678 347 321Costa del Sol Marbella:
+34 966 444 435